Frågor och svar

Våra ögon är något av det viktigaste vi har. Vi får därför mängder av frågor kring synen, synfel och användandet av glasögon och linser.

Låt oss få ge dig svaren på några av de vanligaste.

Mina ögon är torra och grusiga, vad ska jag göra?

Torra ögon kan ha flera orsaker. Du bör därför börja med att få dina ögon undersökta. En vanlig orsak är ansträngning. Besvären kan då lindras genom behandling med tårsubstitut, olika droppar du kan få prova. Valet av droppar avgörs av hur stora problemen är och vilket som fungerar bäst för just dina ögon. Beror problemen på överkänslighet/allergi brukar vi rekommendera produkter från Apoteket. Vid större besvär skickar vi en remiss till ögonläkare. Grusiga ögon är ofta ett problem hos kontaktlinsbärare. Vi rekommenderar då byte till en linstyp som passar bättre till dina ögon och/eller mildare linsvätskor. Kontrollera att rengöring och skötsel av linserna görs på rätt sätt. Vid mycket stora problem kan ögontorrheten bero på Sjögrens Syndrom. Vi hjälper dig då till en remiss till ögonspecialist och kontakt med patientföreningen.

Hur vårdar jag mina glasögon på bästa sätt?

Förvara dina glasögon i ett hårt fodral när du inte använder dem. På så sätt skyddar du dem mot repor, starkt solljus och andra skador. Lägg aldrig ifrån dig glasögonen med glasen nedåt. Utsätt inte heller glasögonen för onödig värme eller starkt solljus, genom att låta dem ligga framme i bilen eller båten. Rengör dina glasögon regelbundet, enklast genom att använda glasögonputs. Torka gärna med en microfiberduk som du finner här hos oss. Svårborttagna fläckar, som exempelvis målarfärg eller hårspray, kan vi hjälpa dig att ta bort med speciella rengöringsmedel.

Kan jag få terminalglasögon av min arbetsgivare?

Ja, vid arbetssituationer där privata glasögon inte fungerar är arbetsgivaren skyldig att se till att arbetsplatsen anpassas eller att speciella glasögon för ändamålet beställs. Reglerna för arbetsglasögon kan du läsa mer om under Arbetglasögon.

Varför kostar progressiva glasögon så olika?

Det finns flera olika typer av progressiva glas och variationerna är stora vad gäller tillverkningmetoder och funktion. Används glasögonen sällan utan alltför stora krav på synen erbjuds möjligheter till enkla, förhållandevis billiga alternativ. Är synkraven högre rekommenderas glas anpassade till bärarens fysiologiska och funktionella behov.

Kan ni hjälpa mig med sportglasögon?

Ja, vi har tillgång till samtliga erkända märken på sportbågar som t.ex. Oakley, Adidas och RayBan. Vi är den enda optikern i Värmland som erbjuder Oakleys originalglas slipade med dina styrkor. Oakleys glas kan dessutom slipas in i kvalitetsbågar av andra märken. För att skydda ögonen och förbättra kontrastseendet erbjuds ett flertal typer av filterglas. Prismakorrektioner gör det lättare att använda glasögon som är riktigt kupade för sportbruk.

Kan man använda glas på garnityrbågar?

Ja, men du bör då använda plastglas. Undvik de enklare plastglastyperna med index 1,5 som blir för spröda och går sönder och välj istället glas med högre brytningsindex som t.ex Stylies 1,67 och Lineis 1,74. I vår egen optiska verkstad kan vi själva med hjälp av robotstyrd borr snabbt och smidigt utföra inslipningsarbeten på garnityr. Arbetet görs oftast under dagen så att du slipper vänta så länge på att dina glasögon skall bli klara.

Kan jag ha linser om jag har astigmatism/brytningsfel?

Det har kommit bättre linser och nya material som ofta fungerar även för dig som har brytningsfel. Välkommen in och prova.

Är det billigare att köpa linser via internet?

Är du mån om dina ögon föregås köp av linser alltid av noggranna ögonkontroller. Inkluderas nödvändiga undersökningar i totalkalkylen blir köpet av kvalitetslinser av nyare modell ofta dyrare på nätet. Köp via en optiker ger dig också möjligheter att få ta del av och prova de nya, senaste linserna. Linsmaterial, modeller och rengöringsmetoder förändras hela tiden.

Kan man sova med dagens kontaktlinser?

Ja, det finns linser som kan sitta i ända upp till 30 dagar i sträck. De är gjorda av silikon och släpper igenom tillräckligt med syre till ögat för att det skall fungera bra för de flesta. För att vara säkra på att det fungerar föregås ditt första köp av silikonlinser av undersökningar där vi noga kontrollerar att det ser bra ut när du sovit med linserna samt efter någon vecka.

Jag har bra syn på ena ögat. Kan jag använda kontaktlins på det andra?

Ja, synkorrigeringar av ett öga är lättare med linser än med glasögon. Glasögon kan i ditt fall ge bildstorleksskillnader som du kan undvika om du istället väljer en kontaktlins.

Jag är närsynt men vill börja dyka, hur gör jag?

Man kan ha styrkan insatt i cyklopglaset. Det fungerar oftast bra. Ibland måste man dock ta av sig eller blåsa ur sitt cyklop och har man inget under blir det ibland lite svårt att se utan. Då är endagslinser ett bra alternativ. En eventuellt borttappad endagslins innebär en kostnad som de flesta kan stå ut med.

Innebär diagnosen dyslexi att jag aldrig kommer att kunna studera?

Diagnosen dyslexi gör det inte omöjligt att studera. Utvecklingen går framåt och det finns idag hjälpmedel som gör att vi kan optimera synen så att den blir så bra som möjligt. Välkommen hit för en synundersökning. Då kan vi också visa vilka möjligheter som finns.

Vilka synfel kan behandlas med de olika metoderna av ögonkirurgi?

De allra flesta vanliga synfel, ålderseende undantaget.

Gör ögonkirurgi ont?

Nej, oavsett valet av metod känner du inget obehag av själva behandlingen. Efter operationen kan vissa patienter känna en irritation på ögat under några timmar. Vid ELSA/M-ELSA -ingrepp kan besvären bestå i upp till 3-7 dagar.

Hur länge bör man vara borta från arbetet efter utförd ögonoperation?

Vid enklare ingrepp, upp till ett dygn. Vid ELSA/M-ELSA-behandlingar upp till en vecka.

Kan båda ögonen opereras på samma dag?

Ja, normalt möter detta inga problem.